W 2011 r. ukończyłam studia historyczne na wydziale Filozoficzno-Historycznym UŁ oraz oraz studia licencjackie z filologii klasycznej na wydziale Filologicznym tej samej uczelni. W 2017 r. uzyskałam stopień doktora (tytuł rozprawy doktorskiej: Mięso i produkty zwierzęce w dietetyce, procedurach terapeutycznych i gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł medycznych). Od 2016 r. jestem zatrudniona Centrum Ceraneum UŁ.
Moje zainteresowania naukowe koncentrują się wokół historii medycyny i pożywienia czasów późnego antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w. n.e.). Główny materiał badawczy stanowią traktaty medyczne Galena, Orybazjusza, Aecjusza z Amidy i Pawła z Eginy.
Wybrane publikacje:
Wybrane nagrody i stypendia:
Prowadzę badania nad historią pożywienia i medycyny okresu późnego antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w. n.e.).
Jana Matejki 32/38 pokój: 319 90-237 Łódź
ul. Narutowicza 68, 90-136 Łódź
NIP: 724 000 32 43
KONTAKT